Noh Bo har tatt varmt i mot oss, 15 forventningsfulle og spente nordmenn/dansker.  Etter våre lange reiser møtte Line oss i  Mae Sot og tok oss med til yndlingsfrokostkafe og vi fikk servert deilig morgenmat.  Nystekte nanbrød, bønnestuing, søt te og smultkokt kake stod på menyen.

Mae Sot kunne også vise fram flere spennende  prosjekter laget av adobe, et materiale vi virkelig skal skaffe oss håndfast kunnskap om. Bygg, prosjektert og oppført av Gyaw Gyaw.

Et lite innblikk i  det viktige demokratiarbeidet  til Student and Youth Congres of Burma (SYCB)  fikk vi også med oss. SYCB er en paraplyorganisasjon for ungdomsorganisasjonene til 13 ulike minoritetsgrupper. Formålet med arbeidet var å styrke student- og ungdomsorganisasjonene i Burma, øke deres innflytelse og ikke minst skape økt tillit. Honnør til bla av ungdomsgruppa  til det svenske  sosialdemokratiske partiet som aktivt støtter organisasjonen.

Etter å passert vaktposter og bare blitt vinket videre, hoppet vi av og ut av pickupene utenfor det gjestfrie familehuset i Noh Bo. Det silkemyke og varme nattemørket omsluttet oss mens vi fant fram til soveplassene våre.  Nye lyder underholdt oss.  I god tid før det lysnet, markerte hele nabolagets haner sine revir,  klart og tydeligt.

Første morgen presenterte Gyaw Gyaw seg for oss;
Nee Ga Mee eller Line som  vi, og dere kjenner henne som. Paw Eh Wah, daglig leder, og den omsorgsfulle og kunnskapsrike mor i familiehuset. Saw Dee, den smilende far. Og så var det gutta med litt sjenerte blikk, gutta som skulle være våre læremester de neste dagene; Phillipa,  Peter,  Pah  Me, Ta Po Kwa, See Da Pah og Oo Klo.  Dere som leser bloggen til Gyaw Gyaw er sikkert allerede godt kjent med dem, men et virkelig møte er noe annet.

Som gode lesere kjenner dere også resten av Lines familie i Noh Bo godt;
Bestemor Pee Pee, søstrene Deborah, Lay Lay og Paw Ple Wah, og brødrene Ta Se Se og Arn Le Mo.

En spasertur i Noh Bo ga oss, ja vi må jo også presentere oss;
Arkitekutkompetansen i gruppa er sterk; Siri,  Jonny, Endre, Aleksander, og studentene Trond og Daniel.  Godt støttet er vi av byggekspeertene Inga, Rudi, Marius, og ikke minst den språkmektige Nem.  spesialkompetansen til enegiekspert Bente og miljøgeolog Per vil også komme godt med. Anne Margrethes livløpsanlyser vil bidra til at arbeidet vårt også blir sett i et lengre pespektiv. Allsidige landskapsarkitekter som Mette og Sigrid kan jo alltid bidra til praktiske løsninger.

Ja, landsbyen viste oss tradisjonell byggeskikk og levessett for karenere. Kvinnene hakket opp og tørket tobakk. Andre bar tunge kurver med lauv som skulle brukes til taktekking. Husa står på stolper og gir lager for ved, ris og redskap. Avfallet fra kjøkkent går gjennom  gulvet og ned på bakken. Hønene tripper og nipper og gir egg. De svarte grisene fores med matavfallet. Gamle og unge kvinner bærer på små barn. Formiddagslur i hengekøyer tror jeg også norske barn ville elske.  I butikken får vi det vi  mangler for et aktivt landsbyliv. Vaktposten minner oss om at dette ikke bare er et fredelig sted. Karenerne får krysse grenselva.  Gjør vi det, slipper vi ikke tilbake og gir Gyaw Gyaw en masse trøbbel.

Endelig er vi i gang med det praktiske arbeidet. Tråkker jord, avfallet fra ristresking og vann til passe deig. Fyller raskt forma som gir 4 Adobe murstein, løfter forma forsiktig opp – det er nesten  magisk. Nå skal sola tørke de og allerede om ei uke skal vi bruke de.

Border Green Energy Team (BGET) etablerer nå et undervisningsenter, Grace Garden, i Noh Bo. Flyktninger skal få mulighetene til å tilegne seg mer kunnskap om hvordan de kan dyrke vekster og forbedre jorda på en bærekraftig måte.

Det er her i Grace Garden vår nye kunnskap og erfaring skal bidra til både vakre og gode lokaler for studenter som er her i perioder og for de ansatte. 3 grupper har diskutert og drøftet mulighetene Adobe gir som byggemateriale og løsningene vi skal bygge.  Plassering av dører og vinduer. Lys og ventilasjon. Blir bærekonstruksjonene gode nok? Lar det seg gjøre? Krav til klasserom, bibliotek, grupperom og kjøkken. Godt vi har Nick fra BGET, Line og alle de andre ekspertene fra Gyaw Gyaw.

Skift på skift med adobestein er båret på plass, festet med adobemørtel og nå reiser veggene seg. Drømmen tar form.

Torsdag 21. Februar.
Sigrid